Finančné riaditeľstvo bude od budúceho roka sídliť v Banskej Bystrici

05.12.2012 Banská Bystrica

Bratislava 5. decembra (TASR) - Sídlo Finančného riaditeľstva (FR) SR sa od budúceho roka premiestni z Bratislavy do Banskej Bystrice. Vyplýva to z novely zákona o orgánoch štátnej správy v oblasti daní, poplatkov a colníctva, ktorú dnes definitívne schválili poslanci Národnej rady (NR) SR.

Nová právna úprava ruší tiež Kompetenčné centrum finančných operácií, ktoré ako organizácia napojená na rozpočet FR SR zabezpečovalo administratívnu a informatickú podporu orgánom finančnej správy. Jeho úlohy sa presunú priamo na riaditeľstvo.

Novelou sa ruší aj celý zákon o finančnej správe, teda pripravované zlúčenie daňových a colných úradov. "V súvislosti s prijatým harmonogramom implementácie informačných systémov finančnej správy sa navrhuje odložiť realizáciu zlúčenia daňových úradov a colných úradov, a to až po posúdení opodstatnenosti ich zlúčenia," vysvetlilo túto zmenu ministerstvo financií.

Jednorazové náklady spojené so zmenou sídla FR SR sú podľa rezortu financií v zanedbateľnej výške a samotné vytvorenie sídla v Banskej Bystrici si nevyžaduje dodatočné náklady, keďže môže fungovať už v súčasnosti existujúcich priestoroch riaditeľstva. Súvisiace výdavky sľubuje MF SR zabezpečiť v rámci schválených limitov svojej kapitoly.

Poslanci dnes schválili aj zákon o medzinárodnej pomoci a spolupráci pri správe daní. Zákon má zabezpečiť efektívnejší spôsob výmeny informácií medzi členskými štátmi EÚ, ktorého cieľom je boj proti daňovým únikom a podvodom.
 

Vyberte región